* * *

Laatste nieuws

* * *

Kianoosh Gerami maakt kunstwerk Pluis

Kunstenaar Kianoosh Gerami is gestart met het maken van de eerste hand voor het kunstwerk Pluis van Centree. Het kunstwerk zal…

Read more

"Uitpluizen" Oosterschelde en Noordzeekust op 20, 29 en 30 november

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is…

Read more

Centree organiseert tweede editie Openlucht Retro Café!

Wegens het enorme succes van twee jaar geleden organiseert de Stichting Centree - op veler verzoek - zaterdag 17 augustus…

Read more

Blauwbaard geborgen

Het is gelukt, het enorme net met blauw pluis, bijnaam "Blauwbaard”, dat al maanden de natuur op het strand van…

Read more

Omnia Temporaria vanaf Pasen opnieuw te zien in De Dikke…

Een installatie over tijd en tijdelijkheid. Rosalinde van Ingen Schenau maakt voor de installatie 'Omnia Temporaria' (Alles Tijdelijk) gebruik van bloemen.…

Read more

Centree presenteert Centree Camping de Dikke Toren

Tijdens de aankomende zomereditie van Centree op zaterdag 18 augustus wordt het grasveld bij de iconische Dikke Toren in Zierikzee…

Read more

Stef Bos, 1 juni 2018 Nieuwe Kerk Zierikzee

Stef Bos komt met zijn band naar de Nieuwe Kerk voor een uniek optreden. “Deze man heeft, steeds verder weg…

Read more

Omnia Temporaria

Een installatie over tijd en tijdelijkheid. Rosalinde van Ingen Schenau maakt voor de installatie 'Omnia Temporaria' (Alles Tijdelijk) gebruik van bloemen.…

Read more

Dubbeloptreden van Trijntje Oosterhuis en Isabel Provoost tijdens Centree…

Op vrijdagavond 8 december treden Trijntje en Isabel Provoost op in de Nieuwe Kerk. Trijntjes succesvolle kersttoer van vorig jaar…

Read more

Centree organiseert Openlucht Retro Cafe

Op zaterdag 8 juli organiseren wij onze jaarlijkse zomereditie. Van 16.00 tot 23.00 wordt het Kerkplein in Zierikzee omgetoverd tot…

Read more

Centree kiest voor lokale kunstexpositie in Dikke Toren

Op 15 april opent de Dikke Toren haar deuren voor het seizoen 2017. Centree organiseert net als de afgelopen twee…

Read more

Guido Weijers

Guido Weijers presenteert: De wetenschappelijke kant van geluk Masterclass Geluk; 'The Pursuit of Happiness' (try-out) - Nieuwe Kerk Zierikzee We worden doodgegooid…

Read more

Trijntje Oosterhuis in Nieuwe Kerk tijdens Centree X-mas! …

Op vrijdagavond 16 december treedt Trijntje op in de Nieuwe Kerk.  Trijntje's  optreden dat onder de naam Centree X-mas plaatsvindt,…

Read more

Centree Zomerfestival op 23 juli

Op 23 juli is het weer zover. Centree organiseert een gevarieerd festival met een middagprogramma voor kinderen en 's avonds…

Read more

Dikke Toren van Zierikzee maakt zich klaar voor de zomer…

Op zaterdag 26 maart 14.00 uur opent Centree de bijzondere expositie Phantasms in de Dikke Toren van Zierikzee. De Canadese kunstenaar Ed…

Read more
«
»
* * *

Programma

* * *

“Uitpluizen” Oosterschelde en Noordzeekust op 20, 29 en 30 november

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Er is veel aandacht voor zwerfvuil maar de blauwe draadjes zijn minder zichtbaar. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan ontdek je dat er honderden touwtjes langs de kust liggen. Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. En hoeveel draadjes drijven er nog in zee of zitten al in de magen van vissen en vogels? De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België minimaal 65.000 kilo plastic in zee! Als je al deze draadjes aan elkaar knoopt heb je een draad van 260.000 kilometer die 6 x rond de aarde kan. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. Niet eenvoudig maar er zijn vast betere alternatieven denkbaar!

 Kunstwerk

Centree wil het VisPluis onder de aandacht brengen door van deze aangespoelde draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. Stichting Centree heeft jarenlang een netwerk opgebouwd van inwoners en partners en legt culturele verbindingen rondom het “Cultuurplein” in Zierikzee. Hierbij vervult zij ook een maatschappelijke rol. Centree wil Pluis onder de aandacht brengen omdat het onderwerp nog niet zo bekend is maar wel een grote impact heeft op onze waterrijke provincie en op onze leefomgeving in het algemeen.

Daarnaast gaan Technasium-leerlingen van de Pieter Zeeman uit Zierikzee en het Goese Lyceum op zoek naar alternatieven en wil Centree een symposium organiseren in samenwerking met wetenschappers, belangenorganisaties en de jonge onderzoekers. Centree hoopt hiermee de visserijsector te ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Het is belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen met haar rijke en prachtige natuur en om deze bron van voedsel en welvaart te beschermen.

 Uitpluizen Noordzeekust en Oosterschelde

Meer dan 10 locaties langs de hele Noordzeekust en de Oosterschelde zullen letterlijk worden uitgeplozen. In Zeeland wordt er uitgeplozen in de binnenhaven van Vlissingen op het strand De Punt bij Westenschouwen en op verschillende locaties langs de Oosterschelde. Ook wordt er naar VisPluis gezocht in de Kwade Hoek op Goedereede, in Katwijk, Noordwijk en Bloemendaal. Het VisPluis wordt verzameld voor het kunstwerk en ook de hoeveelheden worden geteld. Deze gegevens worden vervolgens ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma’s.

De uitpluisactie is een initiatief van Centree in samenwerking met het NME Schouwen Duiveland, Schoon Schouwen Duiveland, MEC Goes, Waterzooi, De Bende van het Strand, Paal 10, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree Overflakkee, Juttersgeluk Bloemendaal, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk  en Doe Mee Verlos De Zee!

Je kunt je opgeven door een email te sturen naar terry.bom@nmesd.nl of door je aan te melden via de facebookpagina @CentreeZierikzee.Kun je niet meedoen of vind je nog meer? Stop het VisPluis (voor 1 februari 2020) voorzien van datum en vindplaats in een envelop en stuur het op! Dit kan naar Stichting Centree, p.a. Nieuwe Bogerdstraat 25, 4301 CV Zierikzee. Al het Pluis wordt gebruikt!

Blijf op de hoogte

Centree maakt zich op voor het zomerse cultuurfestival rond de Dikke Toren Zierikzee. Centree houdt je op de hoogte via Facebook en Twitter. Zeker weten dat je niets mist? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Centree.

Adres & contact

Stichting Centree
Sloestraat 2
4301 WK Zierikzee

Mail: info@centree.nl